Kültür Taşı

Hammaddesi çimento olan ve dekorasyon işlerinde yaygın olarak kullanılan kültür taşı, iç mekân tasarımlarının da vazgeçilmez ürünleri arasındadır. Duvar kaplama malzemesi olarak kullanılan kültür taşlarının içeriğinde renk pigmentleri, çimento, kum ve katkı maddeleri barınmaktadır.

Görünüşü kadar basit bir üretimden geçmeyen kültür taşları, doğal kalker taşlarının öğütülüp kum haline getirilmesi sonucunda çimento, renk pigmentleri aracılığı ile kalıplara dökülerek yüksek ısılardaki fırınlarda üretimi yapılan maddelerdir.

Evlerini veya yaşam alanlarının duvarlarını insanlar kendi zevklerine ve modaya uygun bir şekilde döşemek istemektedir. Bu amaçla farklı pek çok malzemenin yanında kültür taşı da kullanılarak dekorasyonlar yapılmaktadır. İnsan yaşadığı alanda kendini özgür ve huzurlu hissetmek ister. Bunu için de kendini rahat hissedeceği alanlar oluşturmaya çalışmaktadır. Bir dönem duvarlarda saten boyalar moda idi. Günümüzde ise biraz daha doğallığa kayılarak duvar taşı görünümlü olan kültür taş daha fazla talep görmektedir. Doğal ve doğal olduğu kadar da estetik görünüm elde etmek isteyenler kültür taşı kullanmaktadır.

Kültür Taşı nedir

Çimento ve harç malzemeleri uzun yıllardır inşa alanında kullanılan ve etkileri küçümsenen maddelerdir. Kültür taşı üretiminde en etkin rolü çimento oynar. Kültür taşının hammaddelerinden olan kum, doğal taşların öğütülmesi sonucunda elde edilir, çimento ile birleşerek kültür taşı halini alır. Kültür taşının içeriğinde kesinlikle kireç bulunmamalıdır. Çünkü kireç kültür taşının zamanla özelliğini kaybetmesine ve terleme yapmasına sebep olur.

Kültür taşı üretiminde kullanılan malzemelerden de anlaşılacağı gibi yüksek oranda su emme özelliğine sahiptir. Yapımında kullanılan renk pigmentleri belli bir oranda karışıma dâhil edilerek kültür taşı üretilir.

Kültür taşı ısı yalıtımlı, kalıcı renkli, düşük maliyetli, doğal taştan biraz daha hafif, kolay uygulanabilme özelliği olan ideal duvar kaplama ürünüdür. Kültür taşı üretiminde işlenecek olan tuğla veya doğal taş modelinin yüzeyindeki doku ve renk uyumuna dikkat edilmektedir. Doğal görünümü yakalayacak şekilde kalıplar oluşturularak üretimi yapılmaktadır. Kültür taşı için ilk olarak kum, çimento ve ponzanın karıştırılır. Üç maddenin karışımı sonucu oluşturulan ana malzeme tuğla veya doğal taş şeklini alması için kalıplara aktarılır. İstenilen doğal rengin meydana gelmesi için karışımın üretim esnasında doğal renk pigmentleriyle hassas bir yöntem ile boyanması gerekmektedir. Bu boya işlemleri de yapıldıktan sonra kültür taşı üretimi gerçekleştirilir.

Kültür Taşı Modelleri

Kültür taşı modelleri oldukça fazladır. Fakat bu modeller arasında Ihlara Taşı, Kayrak Taşı ve Yığma Taşı en fazla tercih edilenlerdir. Ihlara Taşı, düzeni ve keskin çizgileri sevenler için ideal olan bu modelde gri, siyah, beyaz ve kahve tonları bulunmaktadır. İç ve dış mekanlarda dekoratif olarak kullanılan bu modeller ısı yalıtımına da katkı sağlamaktadır. Hayatı biraz daha oluruna bırakanlara Kayrak Taşı modeli, renkliliği tercih edenler için Yığma Taşı modelleri tavsiye edilebilir.

 

Kültür Taşı Uygulama

Doğal taşın estetiğini ve doğallığını veren kültür taşı doğal taşa göre daha hafif olması, su ve nemden etkilenmemesi, dayanıklılığı ve ısı yalıtımına da katkıda bulunmasından dolayı tercih edilmektedir. İç ve dış yaşam alanlarında dekoratif amaçlı kullanılan kültür taşının farklı uygulamaları mevcuttur. Uzun ömürlü olan bu ürünler daha çok villalar, bağ evleri, otantik kafe, restoran gibi alanlarda duvar kaplamada dekoratif amaçlı olarak kullanılmaktadır. Kolay kesilip şekil verilebilmesinden dolayı uygulama alanı duvarlar ile sınırlı değildir. Kolon, kemer, sütün gibi alanlarda da rahatlıkla kullanılmaktadır.

Kültür Taşının Özellikleri

  • Mekânda gerçekçi ve zarif bir görüntü sağlar.
  • Duvardaki izolasyon ihtiyacı kültür taşı nedeniyle ortadan kalkar.
  • Sıvı olmayan tüm yüzeylerde rahatlıkla uygulanabilir.
  • Su ve nemden etkilenmeyen özelliği sayesinde sonradan size iş çıkarmaz.
  • Taşın kopması, kırılması gibi olaylarla karşılaşılmaz.
  • İstediğiniz zaman kaldırabilir ve yerine başka bir malzeme ya da kültür taşı modeli kullanabilirsiniz.
  • Farklı dekoratif amaçlar için de kullanabilirsiniz. Kültür taşı kesilebilir özelliktedir, isterseniz kitaplık ya da aydınlatma malzemesi, abajur vb. kullanabilirsiniz.
  • Kültür taşı vasıtası ile dilerseniz odanızı ikiye bölüp bu malzemeden bölme yapabilirsiniz. Sütun ve kemerlere çeşitli tarzda kaplama yaptırabilirsiniz.
  • İç dekorasyonda şömine tarzı köşelerde rahatlıkla tercih edebilirsiniz.